BN4F – Uutuuksia !

Paransimme sisältöä seuraavasti:

  • Uudistettu etusivumme kuvastaa nyt lukijoiden kestosuosikkeja aiheryhmittäin.
  • Voit rekisteröityä sosiaalisen median tilisi painikkeella VIP-jäseneksi (Facebook, LinkedIN, Twitter, jne).
  • Saat seurata laajenevaa VIP-aluettamme jäsenenä ilmaiseksi, jonne lisäämme pysyvämpää & hyödyllistä paikallista yritysten ja markkinoiden täsmätietoa. Tämä materiaali ei ole kaikille avoimesti esillä.

Lisää uutta tulossa keväälle !!

BCS: toiminnallamme kaksi fokustaBaltic Computer Systemsin (BCS koolitus ja infra, 10723047) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   johtaja Ants Sild sanoo, että nyt 20 vuotta toimiaan juhliva Helmes on puhtaasti yrityksen perustajansa ja omistajansa Jaan Pillesaaren näköinen yhtiö: yritys on laajentunut ja ottanut suuriakin kiinteistöriskejä samaan aikaan kun monet muut samankaltaiset IT-yhtiöt ovat joutuneet yrityskaupan kohteeksi ja sulautuneet.

BCS:n itsensä toiminta on supistunut entisestä 130 työntekijöistä nykyiseen 50 ytimensä ammattilaiseen ja yrityksellä on nykyään kaksi kantavaa bisneskonseptia: IT-infrarakenteen hallinnointiin ja koulutukseen. Yrityksen pomon ohjaavana motiivina ei ole ollut voiton maksimointi suurilla riskeillä vaan keskittyminen tekemiseen, josta ollaan eniten kiinnostuneita ja samalla päteviä.

Tämä pomo ei pitänyt ajankohtaisena aiheena kommentoida maan palveluverotuksen vaikutusta oman yrityksen kasvuun ja kehitykseen.

http://www.ap3.ee/article/2011/3/29/bcsi-juht-helmes-on-puhtalt-jaan-pillesaare-nagu

Get Directions

IT pomo tuskastui verotukseenYhden maan suuremman työllistävän IT-yrityksen - Helmes (10364097) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   tj Jaan Pillesaar uskoo, että Viron verojärjestelmä edellyttäisi remonttia. Verotusympäristö on nykyään edelleen teollisuutta ja kauppaa vahvasti suosiva kun yhtiöverotus uudelleen sijoitetut voitoista on nolla.

Työnantajamaksut ovat yksi EU:n korkeimpia ja ne lisäverot, jotka luovat ns osaamisvaltaista teollisuutta. Meidän talossa työskentelee 140 ihmistä ja moninkertaisesti kaikki korkeammalla palkalla kuin Viron keskiarvo. Lähes puolet rahoituksesta, jonka me laskutamme asiakkaalta menee nyt valtiolle, sanoo Pillesaar. Olen tehnyt myös vertailulaskelmia ja nähdäkseni verorasituksen ero tuotantoyksikkökohtaisesti teollisuuslaitosta vastaan ​​ moninkertainen.

Missä on se tasa-arvo verokohtelussa eri toimialojen välillä?

Yksi ratkaisu ongelmaan on helppo - esimerkiksi asianajotoimistot ottavat suuren osan palkastaan toimiston omistajuutena ja jakavat voitot osinkoina, joita ei veroteta raskaasti. Saman verran voi sitten maksaa vähemmän palkkaa ja säästää palkkakustannuksista. Selvää on myös, että kaikille yritykselle tämä malli ei sovi: jos asianajajia on töissä parin tusinan verran omistajina, niin IT-yritysten työntekijöiden määrää mitataan sadoissa ko pomon firmassa.

Toim. Pillesaaren puheenvuoro liittyy myös nyt vuoden alusta voimaan astuneeseen optioverotuksen poistoon, jossa monet maan suuremmat yritykset ovat jo julkistaneet omat avaintyötekijöidensä tulospalkkausohjelmansa Virossa. Ilmeisesti tässä tapauksessa ei ole halua laajentaa yrityksen hallinnon tehtäväkenttää bonuspakettien suunnitteluun saakka.

Get Directions

Prisman konsepti takkuaa BalttiassaSOK:n omistamalla Prisma -kauppaketjulla ei mene nyt kovinkaan upeasti Virossa ja Balttiassa: v 2010 toi miinusta konsernille Viron vähittäiskaupan puolelta eniten.

--
Prisma kylläkin kasvatti v 2010  liikevaihtoa +3%, mutta päätti kuitenkin vuoden 0,34 miljoonan euron kokonaistappioon.

Syyksi tappioon arvioi koko Balttian konsernin hallituksen pj Janne Lihavainen Prisman markkinaosuuden kasvua erittäin kireästi kilpailuilla paikallismarkkinoilla. Voitimme markkinaosuutta sekä Tallinnassa ja muualla Virossa - hieno juttu sekin.

Prisma Peremarket (10569681) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   liikevaihto v 2010 oli 118 miljoonaa euroa. Viime vuonna sijoitti taas Prisma Peremarket Virossa 8,82 miljoonaa euroa uuteen. Investoinnit katettiin yrityksen edeltävien vuosien voitoista.

Edellistä vuotta voidaan kutsua investointikasvuksi pj:n mukaan: avasimme kaksi uutta myymälää ja loimme  yli 200 työpaikkaa ja teimme muutostöitä sekä Kristiine keskuksen Prismassa että Sikupillissa sijaitsevassa ravintomaailmassa, kommentoi Lihavainen.

Tänä vuonna keskitymme edelleen jatkuvaa markkinaosuuden kasvua ja jatkamme vanhempien myymälöiden uudistamista, lisäsi Lihavainen.

Prisma on Suomen SOK: n omistama kauppaketjun, joka toimii nyt Suomen, Viron, Latvian ja Venäjän markkinoilla. Prisma alkoi toimintansa Suomessa v 2000. Prisma Peremarket työllistää Virossa lähes 1000 ihmistä. Yhtiöllä on Virossa seitsemän myymälää ja yksi ravintolamaailma.

Virossa toimivat SOK tytäryhtiöinä AS Prisma Peremarket ja AS Sokotel (10953787) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   , joka toimii Sokos Hotel Virun tavaramerkin omistajana.

Koko konsernin liikevaihto nousi viime vuonna 10 465 miljoonaa euroa: eniten kasvoivat +6,1%.Voitto sai S-ryhmältä 296 miljoonaa euroa. Konsernin henkilöstön määrä nousi viime vuonna 39 646 henkilöön.

Toim. SOK:n Prisman tukalaksi koettu tilanne Virossa on varsin helppo ymmärtää. Sen pahimmat haastajat keskiluokan Rimi- ja Selver-ketju super- ja hypermarketteineen kasvatti tuottojaan roimasti kriisin seurauksena kun Prisman ketju tarpoo paikoillaan. Mitä mm Selver toteutti oli rajuja tehostamis- ja rationalisointeja (mm koko Latvian ketjujen alasajo) sisällään kun taas Prisma ei tällä lailla hakenut uutta vauhtia toimintaan. Jos paikallisesti vierailee Rimssä, Selver:ssa ja Prismassa myös myyntikulttuurissa on huima ero: Rimin  ja Selverin myymälöissä on "hullut päivät" lähes jatkuvasti joillekin bulkkituotteille tavalliselle keskiluokalle kun taas Prisma luottaa enemmän Skandinavian myyntimalliin ja hinnoitteluunsa. Hinnoittelu ei välttämättä ole väärä, mutta mielikuva niistä edullisista tarjouksista ei välity asiakkaalle saakka mikä kostautuu kassoilla.

Sanoma luopuu elokuvabisneksistä

Two Cops, Two Bikes

Sanoma myy kinotoimintansa sekä Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa Ruotsin firmalle Ratos, konserni ilmoitti.

Yrityskauppa vaatii vielä sekä Suomen ja Latvian kilpailuviranomaisten hyväksymisleimat.

Liiketoimen arvo on Sanoma ilmoitukseen 116 miljoonaa euroa ja toisen neljänneksen tuloksissa näkyy siitä  poikkeuksellista lisäpääomatuloja +50 miljoonaa euroa.

Viime vuonna liikevaihto oli Sanoma elokuvista n 88,6 miljoonaa euroa ja liikevoitto 8,4 miljoonaa euroa.

Yrityskauppa sisältää Finnkinon Oy ja sen tytäryhtiöiden AS Forum Cinemas (10193098) SIA Forum Cinemas (?) ja UAB Forum Cinemas (?) osakkeita, lisäksi kiinteistöjä sekä Suomessa että Latviassa.

Yksiköt työllistävät nykyään n 620 henkilöä.

Toim. Tallinnan Coca Cola Plazan tuottavuus on ollut myös alenevassa trendissä viime vuosina samalla kun keskustaan on ilmestunyt upouusi kilpaileva moderni elokuvakeskus Solaris-kauppakeskuksen yhteyteen. Kilpailussa mukana pysymyninen olisi ilmeisesti vaatinut liian suuria investointeja. Paikallinen media on toistuvasti selittänyt kauppaa parhain päin uuden ulkomaisen investoijan ilmestymisellä Viron markkinoille omille lukijoilleen.

http://www.e24.ee/?id=406020

Ülemiste City hamuaa EUn IT-päämajaa kohti
Technopolis Plc :n se 1. ulkomaan toimistopalvelujen sijoitus - Tallinnan Ülemiste City (11978111) - valmistautuu mm laajentumalla maan jo varmistamaa EU:n IT-päämajaa v 2012 varten omine kehityshankkeineen, toteaa keskuksen myyntipomo Marko Madismäe.

Nykyään virolaisen Mainor Grupp :n (10348595, osuus 49%) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . ja suomalaisen Technopoliksen (51%) yhdessä hallinnoima uuden teknologian paikalliskeskus - AS Technopolis Ülemiste (11978111) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .  -  Ülemiste:n hypermarketin kupeessa tarjoaa yhä suuremmat ensiluokkaiset toimistotilat markkinoille lähivuosina kaikille uusille kasvuyrityksille.

Tällä hetkellä teknologiakampuksella on tarjolla 47 000 m2 toimistotilaa ja jatkossa Mainor Grupp:n lupauksen mukaan teollisuustilaa lähitonteilta muuntuu lisää n +24 000 m2 toimistokäyttöön.

Ülemiste City:n perimmäisenä tarkoituksena on niputtaa yhteen startup- ja teknologiayrittäjien perustoimiston infrapalvelut korkean teknologian bisnes- ja kehityskonsultointien kanssa. Konkreettisena esimerkkinä tästä keskuksessa järjestetään myös tapaamisia suomalaisten rahoittajien ja paikallisten PK-yrittäjien välillä. Tällä hetkellä Tallinnan yksikössä toimii n 200 eri luokan yritystä omana kampuksenaan.

Toim. Tallinnassa on sikäli mielenkiintoinen tilanne, että kisaa lopullisesta IT-päämajan toimipaikasta käydään kahdessa teknologiakylässä (ts Ülemiste City ja Tehnopol), joista molemmat ovat nyt näytösluontoisesti julistaneet omat melko erilaiset laajenemisskenaariot.

Get Directions

Tuulivoimalan generaattorille rakentaja

Moon Rise behind the San Gorgonio Pass Wind Farm

Lars Mach

OÜ my!WIND (12013166) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   on pieni uusi rekisteröity tuotekehitysfirma Tartussa, joka tähtää uudenlaisten tuuligeneraattoreiden tuotantoon nyt v 2011. Siihen on nyt äskettäin sijoitettu kaikkiaan 34 000 euroa uutta riskipääomaa yksityisen firman ja Viron oman SITRAn - Arengufondin BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely . - toimesta.

Firman kehittämää generaattoria tarjotaan pieniin teholuokkiin ja se edustaa valmistajansa mukaan yksinkertaista, kestävää rakennetta kilpailukykyiseen hintaan.

Generaattorin uutta elektromagneettista perusrakennetta on kehitelty yhteistyössä Englannin yhden yliopiston ja paikallisen teknisen korkeakoulun tohtotutkimuksen tuloksena. Professori Ed Spoonerin (Durhamin yliopisto, UK) ja TTY:n tekniikan tohtori Ants Kallasten kehittämä alkuperäistä ratkaisua käytetään lähtökohtana ensimmäisen my!WIND OÜ:n kaupalliseen  generaattoriin. Insinööri Ott Pabut mukaan generaattorin laboratoriokokeet tehtiin TTY -tutkijoiden kanssa yhdessä. Firman oma saksalainen tj Lars Mach vahvistaa taholtaan, että jo kesällä v 2011 testausaikataulu päättyy ja  my!WIND OÜ:n  turbiinit jatkavat sarjatuotantoon.

Tältä firman innovaatiolta odotetaan paljon - ainakin paikallisesti ainakin investoijien mielissä.

Toim. Viron profiloituminen tuulivoiman tuottajaksi on haastavaa nykytilanteessa: esim Tanskaan ja sen johtavan tuulifirman Vestan menestystarinaan vrt tänne: edelleen puuttuvat ne omat suuremmat tuulivoimapuistot vaikka tuota merenrantaa riittää vähän joka suuntaan ja aina kylläkin kirjaimellisesti tuulee "jostain" päin. Nähtäväksi jää syntyykö tälle teknologialle uskoa lisäävää asiakaspohjaa vaikkapa Eesti Energian ikiomista tuulipuistohankkeista, joka ei firman kassavirtojensa perusteella ole erityisesti estynyt mitenkään käyttämästä kotimaistakaankaan tuuliteknologiaa hankinnoissa hyväkseen. Firman johtajan suora Saksan yhteys avannee monia kaupallisia portteja ja markkinoita jos tuote on toimiva ja kilpailukykyinen sen omassa luokassaan.

http://www.arengufond.ee/news/investment/news1935/

Get Directions

Lisää kauppatilaa suomalaisomistukseen

Lulu hypermarket Muscat Oman

Citycon Oyj (11121637) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   allekirjoitti Pro Kapital:n (10278802) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   kanssa sopimuksen ostaa  koko  Tallinnan Kristiine kauppakeskus 105 miljoonalla eurolla.

Pohjoismaiden kauppatilojen kehittäjä ja nykyinen Tallinnassa sijaitsevan Rocca al Maren kauppakeskuksen  omistaja lisää näin painoarvoaan Tallinnan kauppakeskusten vuokrauksessa.

Yrityskauppa edellyttää vielä kilpailuviranomaisten lopullista hyväksyntää ja on tarkoitus saattaa voimaan v 2011 alkupuoliskolla.

Kristiine Keskuksen hankinta on osa strategiaa  laajentua meidän päämarkkinoillamme.  Aiomme  jatkossakin   etsiä keinoja pääoman tehokkasiin investointeihin yrityksen kasvattamiseksi ja  rahavirtojen  monipuolistamiseksi, toteaa  firman pomo  Yariv Marom.

Kristiine kauppakeskus, jonka nettoala yltää nykyään jo 42 600 m2, onRocca al Mare jälkeen toiseksi suurin kauppakeskus koko Tallinnassa. Citycon Baltian johtaja Mati Pops sanoo, että myynti-liiketoimi  ei aiheuta merkittäviä muutoksia Kristiine Keskuksen nykytoimintaan. Kristiine on jo tunnettu ja ja kaupallisesti hyvin toimiva kauppakeskus,  jossa on laadukas trenditietoinen asiakaskunta. Kauppayhtiöiden keskittyminen on eräs maailmanlaajuinen trendi ja myös tässä liiketoimi vahvistaa Citycon:n asemaa niin Virossa kuin koko Baltiassa.

Yli 170 eri kauppaa sisäänsä kokoava Kristiine kauppakeskuksen vaikutuspiirissä asuu 270 000 kaupunkilaista. Kristiine Keskus laajeni viime elokuussa yli 12000 m2 verran.

Yhdessä Kristiine keskuksen omistajana Citycon operoi jo yhteensä 35 kauppakeskusta ja 46 muuta kiinteistörakennusta Suomessa, Ruotsissa,Virossa ja Liettuassa.

Toim. Kristiine on ylemmän keskiluokan suosima rauhallinen ja tavoiteltu asuinalue aivan keskustan kupeessa pääkaupungissa. Tässä yrityskaupassa mukana oleva kauppakeskus on koko kaupunginosan varmasti vetovoimaisin ostosparatiisi ensiluokkaisesti järjestettyine pysäköinti- ja oheispalveluineen. Lopputulemana suomalaiselle sijoitustoimijalle varmaan juuri se oikea valinta jos  haetaan ostovoimaisempaa ja laatuun enemmän panostavaa Tallinnalaista kuluttajaa.

Get Directions

Minivarastotilan vuokraus alkoi

Warehouse #HDR #photog

OÜ Minilaod (11986056) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   käynnisti äskettäin Tondin liiketoimintakeskuksessa Tallinnan keskustan ensimmäisen minivarastojen vuokrauksen.  Varastossa on yhteensä 44 kpl varastokoppia: lähtien 2 aina 12 m²:een, joka on lämpöeristettyä ja lukittua säilytystilaa vuokralaiselle. Kokonaispinta-alaa syntyy n 304 m².

--
Maailman suurkaupungeissa tällainen konsepti on erittäin suosittu säilytysratkaisu, uskoo firman tj Tuomas Kurittu. Mutta Virossa ei ole ongelmana niinkään varastotilan puute. Päinvastoin, täkäläiset varastotilat ovat pikemminkin liian suuria ja sijaitsevat liian kaukana keskustasta ja niitä on siksi vaikea saada vuokralle.

Pienessä tilassa varastokopit soveltuvat esim yrityksen kirjanpidon ja arkistojen säilyttämiseksi. Mutta varastotilat soveltuvat myös yksityiskäyttöön - sinne voi laittaa pois tieltä eri vuodenaikojen tarpeettomat kodin esineet kuten vaatteet, sukset ja polkupyörät.

Yrittäjä on jo Suomessa ja Ruotsissa samaa liiketoimintaa harjoittanut yli 17 vuotta ja ihmettelee, että miten Virossa se markkinarako on yhä täyttämättä. Maailmassa on minivarastoja nyt arviolta 58 000 kpl, joista 50 000 Yhdysvalloissa, missä ko palvelua käyttää joka kymmenes kotitalous. Suomessakin palvelua tarjoaa jo useampi yritys kuin myös Latviassa Riiassa, analysoi Kurittu.

Kurittu uskoo lujasti, että Virossa ratkaisulle potentiaalia on paljon ja yhtiö pääsee piankin laajentamaan toimintaansa. Toisen samankaltaisen tilan avaamme Tondissa jo lähiaikoina, pomo sanoo. Seuraavan kahden vuoden tavoitteena on luoda Tallinnaan vielä vähintään kaksi erillistä minivarastoa eri paikkoihin.

Varastotilat ovat myös korkeita eli m3 mahtuu paljon pikkutilaan neliöissä.

Varastoinnin turvallisuuteen on panostettu vielä erikseen: varaston alueelle pääsee vain suojakoodin ja henkilökohtaisen tunnistekortin avulla sekä tiloissa toimii kaiken tallentava turvakamera. Lisäksi kaikki varastojen ovet varustettu vaikeasti kopioitavilla turva-avaimilla.

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/miniladu-pakub-rendipindu-alates-kahest-ruutmeetrist

Get Directions

OSECin kaupalle hyväksyntäUSAn sijoitusten tarkistuskomissio CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) antoi eilen oikeuden paikallisen  Oil Shale Exploration Company (OSEC) ja Eesti Energian (10421629) BN4F_kysely BN4F_kysely BN4F_kysely .   väliseen yrityskauppaan.

Sopimuksen mukaan Eesti Energia ostaa OSECin osakkeet ja saa näin suurimman yhtenäisen yksityisomistuksessa olevan palavan kiven tuotannon Utahin osavaltiossa.

Kaupan vahvistus mahdollistaa Eesti Energia aloittaa valmistelut enintään 57 000 barrelia / päivätuotannon  kehittämisen kaivostuotannon ympärille.

Aluksi Eesti  Energian on tehtävä jo suoritettu geologisia tutkimuksia täydentävät tutkimusta liittämällä niihin myös Viron geologista osaamista ja yrityksiä. Lisäksi valmistellaan hankkeen ympäristövaikutusten arviointi ja jatketaan Enefit -teknologian kehittämistä ja mukauttamista Utahin oloihin sopivaksi.

Koko hankkeen koodinointi rakentamisen alkuun asti vienee arviolta 4 vuotta ja itse rakentaminen sitten sen seuraavat 3-4 vuotta.

Eesti Energia palavan kiven varannot Utah:ssa osavaltiossa arvioitiin 3,1 miljardiin tonniin ja sen sisältämän öljyn määrä n 2,1 miljardiin tynnyriin.

Eesti Energiaa vetää eri valtion yhtiöitä pitkään jo paikallisesti luotsannut Sandor Liive.

Get Directions